Project Description
Nasze BIO-masło klarowane Ghee otrzymywane jest wyłącznie z masła ekologicznego, a samo klarowanie odbywa się „bez pośpiechu” po to, aby dokładnie usunąć z niego m.in. kazeinę i laktozę. Dzięki temu mogą sięgać po nie osoby z nietolerancją kazeiny i laktozy.
Posiada delikatny smak i orzechowy aromat, który cudownie podkreśla smak potraw,
a usunięcie z Ghee wody i frakcji białkowych sprawia, że idealnie nadaje się do kuchni.
W przeciwieństwie do rafinowanych najczęściej za pomocą heksanu (rozpuszczalnik ropopochodny) czy też tłoczonych na zimno olejów roślinnych i oliwy z oliwek, masło klarowane Ghee zachowuje swoje cenne właściwości i jednocześnie idealnie nadaje się do smażenia, pieczenia czy duszenia w wyższej, niż oleje roślinne temperaturze, bo jego punkt dymienia to ponad 250°C (dla przykładu nierafinowany olej rzepakowy pali się w temperaturze 110 °C, a oliwa z oliwek Extra Virgin w temperaturze 191°C).
Masło klarowane Ghee ma wiele walorów prozdrowotnych: działa przeciwzapalnie, wspomaga trawienie i przemianę materii, obniża cholesterol, wzmacnia odporność, uelastycznia tkankę łączną, poprawia koncentrację i zapamiętywanie, reguluje ilość kwasów w żołądku, oczyszcza organizm z toksyn, a nałożone na skórę wygładza i ujędrnia ją oraz wygasza stany zapalne.
Ghee jest źródłem witaminy A, witamin z grupy B (B1, B2, B3, B4 i B6), D, E i K, a także oprócz nasyconych kwasów tłuszczowych, zawiera w sobie znaczne ilości kwasów nienasyconych (oleinowy, linolowy, alfa-linolenowy czy eikozapentaenowy).
W trosce o środowisko naturalne nasze BIO-masło klarowane Ghee pakujemy w szklane słoiki, zabezpieczonych nakrętką z „klikiem” oraz banderolą.
Dostępne w gramaturach: 250 g oraz 425 g.
Masło Ekologiczne BIO
Wartości odżywcze | w 100 g |
---|---|
Wartość Energetyczna | 3751 kJ / 896 kcal |
Tłuszcz | 99,5 g |
W tym kwasy tłuszczowe nasycone | 65 g |
Węglowodany | 0,1 g |
W tym cukry | 0,1 g |
Białko | 0,1 g |
Sól | 0,0 g |
Przechowywać w temperaturze | od +2°C do +6°C |