Project Description
Sery Szwajcar bez konserwantów i barwników powstają z mleka konwencjonalnego z udziałem podpuszczki mikrobiologicznej i są jaśniejsze od konwencjonalnych serów, ponieważ niestosowane w nich są żadne barwniki. W trosce o zdrowi konsumentów nie dodawane są także żadne konserwanty, jak np. lizozym lub azotany. Azotany mają zapobiegać wzdęciom i nieprzyjemnym zapachom w serze, ale w nadmiarze w organizmie człowieka utrudniają transport tlenu przez krew, mogą wywołać nowotwór żołądka i jelita grubego,a także przyczyniają się do uszkadzania niektórych struktur mózgu.
Tradycyjnie wyważony, kremowy, półtwardy ser z oczkami o subtelnym, maślanym i delikatnie słodkim smaku z wyczuwalną owocową nutą. Im dłużej dojrzewa tym bardziej wyrazisty smak i charakterystyczne większe „oczka”.
Szwajcar bez konserwantów i barwników:
pasteryzowane mleko krowie
sól, sól wapniowa
kultury bakterii kwasu mlekowego LAB
podpuszczka mikrobiologiczna
Nie zawiera składników GMO
Wartości odżywcze | w 100 g |
---|---|
Wartość Energetyczna | 1122 kJ / 269 kcal |
Tłuszcz | 17 g |
W tym kwasy tłuszczowe nasycone | 11 g |
Białko | 29 g |
Węglowodany | 0 g |
W tym cukry | 0 g |
Sól | 1.5 g |
Zawartość tłuszczu w suchej masie | 30% |
Przechowywać w temperaturze | od 0°C do +6°C |